Osteopaat, Chiropractor,
Fysiotherapeut

Wanneer je rug-of nekpijn hebt, krijg je van alle kanten goede raad en tips. “Ga naar een osteopaat. Ik ken een goede chiropractor. In het ziekenhuis zit er een goede fysiotherapeut. Een manueel therapeut is beter. Ga naar een kraker”… Het is soms moeilijk om fysiotherapeuten, osteopaten, chiropractors en manueel therapeuten uit elkaar te houden. Elk van deze disciplines kan je ‘kraker’ noemen, wat het nog verwarrender maakt. Daarom een duidelijk overzicht .

Wat doet een osteopaat?

Een osteopaat beoefent drie onderdelen;  structurele osteopathie, craniale osteopathie en viscerale osteopathie.

Structurele osteopathie

Structurele osteopathie gaat over bewegen, mobiliseren en manipuleren van gewrichten. De meeste technieken voor de wervelkolom die osteopaten gebruiken, sluiten nauw aan bij technieken in de manuele therapie. Er is dus een grote overlap tussen beide specialisaties.

Viscerale osteopathie

Bij de viscerale osteopathie, worden de organen in je buik behandeld. Een osteopaat gaat er van uit, dat pijn in je rug of nek kan veroorzaakt worden door een probleem in je buik. Omgekeerd, redeneert hij ook dat rugproblemen orgaanklachten, zoals maaglast, kunnen veroorzaken.

Door een organen vastnemen en te bewegen, tracht een osteopaat het ‘glijden’ van organen tov van elkaar te verbeteren. Verklevingen zouden op die manier kunnen losgemaakt worden. Ook het diaphragma, de grootste ademhalingsspier, wordt gemobiliseerd .

Craniale osteopathie

Binnen de osteopathie, is de zogenaamde craniosacrale therapie wat controversieel. Osteopaten gaan op zoek naar een ritmische beweging van hersenvocht die in heel het lichaam te voelen is. Via subtiele mobilisaties aan je schedel heiligbeen of staartbeen, worden bepaalde blokkades dan opgeheven. Het klinkt allemaal wat zweverig. En dat lijkt het ook te zijn, want er is ook onderzoek naar gedaan. Het bestaan van deze beweging is onderzocht, maar nooit aangetoond.

Door een organen vastnemen en te bewegen, tracht een osteopaat het ‘glijden’ van organen tov van elkaar te verbeteren. Verklevingen zouden op die manier kunnen losgemaakt worden. Ook het diaphragma, de grootste ademhalingsspier, wordt gemobiliseerd .

Een osteopaat bekijkt je lichaam dus in zijn geheel: het bewegingsstelsel, de organen en de schedelbeenderen. De structurele osteopathie, het gedeelte dat zich bezighoudt met het bewegingsstelsel, vertoont veel gelijkenissen met onze manuele therapie. Een osteopaat gaat ook trachten organen vast te pakken en te bewegen ( de viscerale osteopathie) en de schedelbeenderen trachten te mobiliseren (de craniale osteopathie). Een osteopaat gaat ervan uit dat deze drie systemen moeten behandeld worden om uw probleem op te lossen. Vandaar dat sommige osteopaten voedingsadvies geven of voedingssupplementen voorschrijven om rugpijn op te lossen.

Met de viscerale en zeker met de craniale behandelingen begeeft de osteopathie zich op het pad van de alternatieve geneeskunde, waarvoor er weinig wetenschappelijke evidentie bestaat.

Wat is chiropraxie?

Oorspronkelijk ging de chiropraxie ervan uit, dat alle pijnen en ziektes in je lichaam konden worden herleid tot een probleem van je zenuwstelsel. En vermits het zenuwstelsel uit de wervelkolom ontspringt, tracht een chiropractor met een gerichte manipulatie uw zenuwstelsel vrij te maken. Bedoeling was om mensen beter te maken, alléén met de handen zonder medicijnen en apparaten.

Ziektes zoals astma en allergie worden en ook door de chiropractor behandeld  2    . Het gebrek aan wetenschappelijk kwalitatieve studies   3 en behandelen van ziektes 4 , maakt dat chiropraxie blijft hangen in een waas van onduidelijkheid.

Tegenwoordig houden de meeste chiropractors zich bezig met de wervelkolom en gewrichten. De oplossing die zij hiervoor bieden is steeds een manipulatie. Bij de chiropractor kom je niet buiten zonder enkele keren ‘gekraakt’ te worden. Oefentherapie is minder aanwezig bij chiropractor.

Chiropractie is het sterkste aanwezig in de verenigde Staten en Canada. Terwijl osteopathie in Frankrijk en België veel beoefend wordt. In Vlaanderen is er meer invloed vanuit Nederland en Scandinavië, waar manuele therapie op de voorgrond staat.

Wat is manuele therapie?

Manuele Therapie is een specialisatiegebied binnen kinesitherapie. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in het behandelen van je bewegingsapparaat . Hij mobiliseert en manipuleert spieren, gewrichten en zenuwen. Manuele therapie combineert mobilisaties, kraken met spiertechnieken met oefentherapie.

Wie is fysiotherapeut?

In belgie en Frankrijk spreekt men over kinesitherapie. Vrijwel overal elders heet kinesitherapie gewoon fysiotherapie. Om het nog moeilijker te maken, bestaan er in België ook fysiotherapeuten. Dit zijn geen kinesisten, maar artsen, die zich gespecialiseerd hebben in de behandeling van het bewegingsstelsel. Meestal hebben zij enkele kinesitherapeuten die voor hen werken voor ambulante kinebehandelingen. De meeste arts-fysiotherapeuten werken binnen de setting van een ziekenhuis. Arts-fysiotherapeuten gebruiken manipulaties,  infiltraties met  cortisone en schrijven ontstekingswerende medicatie voor.

Kraker

Zowel de osteopaat, de chiropractor, de fysiotherapeut als de manueel therapeut kunnen je ‘kraken‘. Bij een chiropractor is dit het hoofddoel. Bij de andere disciplines is dit meer een onderdeel van een groter geheel aan technieken.

bronnen

1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.2042-7166.2012.01174.x

2.  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0954611109002212

3.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18280103/

4.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4591574/