Kinesitherapie

Kinesitherapie fixt wat fout loopt in je bewegingsstelsel. Zwakke spieren, pijnlijke gewrichten of een revalidatie, voor of na een operatie. Ook voor je longen, je hart of je bekkenbodemspieren kom je bij de kinesist terecht. 

Manuele therapie

Manuele therapie richt zich op spieren, gewrichten en zenuwen. Bedoeling is om deze beter te laten bewegen met mobilisaties, manipulaties en oefeningen. Voor je rug, nek, elleboog, pols, voet, etc. Ook voor hoofdpijn of kaakpijn ga je naar een manueel therapeut.

Neurologische revalidatie

Gaat er iets mis met je zenuwstelsel, dan zijn het niet je spieren, maar wel de aansturing ervan die het laat afweten. Ergens in het traject van hersenen naar ruggenmerg en zenuwen, kan er iets misgaan. In je hoofd kan er een bloedklonter een hersendeel doen verstoppen of er kan een bloedvat springen. Na een val of accident kan er zenuwschade optreden. Ziektes zoals MS, ALS  of Parkinson veroorzaken neurologische problemen. In je ruggenmerg kan het na een wervelbreuk fout lopen of een zware hernia kan een zenuw afknellen. Snijwonden of breuken kunnen een zenuw oversnijden. In al deze neurologische situaties, moet je revalideren bij de kinesitherapeut.

Psychomotoriek

Kinderen

Tijdens het opgroeien, kunnen kinderen een achterstand oplopen in hun motoriek. Een goede motoriek vormt de basis voor moeilijkere bewegingsvormen zoals zwemmen of fietsen. De fijne motoriek vormt de bais voor het schrijven. Kinderen met schrijfmoeilijkheden oefenen basisvaardigheden met knippen, parels rijgen of kleuren. 

Psychomotorische therapie kijkt dus naar de ontwikkeling van het bewegen. Gerichte oefentherapie verbetert bewegingsproblemen bij het opgroeien.

Kinderen met: 

  • Leerproblemen
  • Dyspraxie
  • Schoolrijpheid
  • Autisme spectrum Stoornis

Volwassenen

Psychomotoriek bij volwassenen gebeurt in een psychiatrisch ziekenhuis. Tijdens sport en spelvormen het is de bedoeling dat er zaken duidelijk worden, die je moeilijk onder woorden kan brengen:

  • ingijpende ervaringen en trauma’s 
  • omgaan met emoties
  • moeite met het aangeven van uw grenzen
  • aanvoelen van een ander zijn grenzen

Respiratoire revalidatie

Cardiale Revalidatie betekent je hart en bloedvaten trainen na een hartinfarct of hartoperatie. Onderzoek toont aan dat geen medicatie zo efficient werkt, als inspanningstherapie. Eigenlijk betekent hartrevalidatie dat je eindelijk hetgeen doet, wat je al heel je leven had moeten doen ter preventie 1; Bewegen om je kracht en conditie op peil te houden. Het doel is om je bloed sneller doorheen je aders te laten bewegen. Zo worden je aders weer soepeler en is het moeilijker voor kleine partikels, die tot verstoppingen kunnen leiden, om vast te hechten aan de vaatwand 2,3 . 

Na een hartoperatie zijn mensen eerder angstig en terughoudend om inspanningen te leveren. Ze hebben schrik om hun hart te belasten. Terwijl een gecontroleerd trainingsprogramma, de beste lange-termijn prognose geeft om verder problemen te vermijden.  “Despite being safe, effective, and a guideline-recommended treatment to improve quality of life, exercise training remains grossly underutilized. Patient, physician, insurance and practice barriers need to be addressed to improve this quality gap.”

Inspanningstherapie werkt zelfs beter dan medicatie bij patiënten die een hartaanval gehad hebben. Wandelen, lopen, fietsen en krachttraining dus. Onder begeleiding van een kinesitherapeut, biedt het de beste uitkomst. 4

Bekkenbodemrevalidatie

Revalidatie van je bekkenbodemspieren is minder bekend dan sportkine.  Problemen in je bekkenbodem zijn meer taboe, waardoor je minder over hoort. Ze komen wel enorm veel voor. 

De spieren die verantwoordelijk zijn voor het ophouden van je urine en voor je sexuele beleving, kunnen verzwakken.  Je Kinesitherapeut leert je oefeningen aan om deze te trainen. Bij vrouwen na de bevalling, bij een prolaps of bij licht urineverlies. Na een prostatectomie bij mannen, moet je oefenen om urine op te houden en om terug een erectie te krijgen. 

Sportkine

Sportkine is bekend bij het brede publiek dankzij de aanwezigheid van kines bij sportploegen op televisie. Sportkine combineert kinesitherapie en manuele therapie met gerichte training. Bedoeling is om uiteindelijk terug op je oude niveau te kunnen sporten. Het gaat hier dus bijvoorbeeld om een omgeslagen enkel, voorste-kruisband-chirurgie, meniscusletsels, schouderproblemen, peesontstekingen, etc. 

Kinesitherapie in de praktijk

In de meeste praktijken worden verschillende specialisaties gecombineerd en is het onderscheid niet altijd eenvoudig te maken. Het is altijd nodig om het totaalplaatje te bekijken. Bijvoorbeeld;

  • Als je last hebt van draaiduizeligheid of vertigo, kan dat komen omdat je kristallen hebt in je binnenoor, wat binnen het  neurologisch domein valt. Maar het kan even goed zijn dat die vertigo van je bovenste nekwervels voortkomt. Dan moeten we manueel therapeutische technieken gebruiken. Enkele snelle tests kunnen dit uitwijzen 

 

  • Wanneer je geopereerd bent aan je knie of heup, start je je revalidatie binnen de sportkine. Het kan zijn dat je ook last hebt aan je rug, of dat een bekkenprobleem jouw revalidatie bemoeilijkt. Dan is het handig dat je kine ook kennis heeft van manuele therapie. Zo kan je optimaal van je sportblessure herstellen. 

Kinesitherapie vroeger en nu

De laatste decennia is er veel veranderd in de kinesitherapie. Vroeger ging je naar de kinesist en kreeg je een soort van standaard-behandeling. Tien minuutjes massage, een kwartiertje elektrotherapie, een warmtepakket en klaar. Dit was de ‘gouden tijd’ voor de kinesisten, omdat je vier of vijf mensen per uur kon behandelen. Erg lucratief, maar niet erg efficiënt voor jou als patiënt.  Deze aanpak behoort dan ook definitief tot het verleden 

Bedoeling is om mensen echt doelgericht te revalideren, met een duidelijk schema om ook thuis verder te werken om je klachten op te lossen.